Kirjoittelin viime viikolla eräälle foorumille sepustuksen siitä, miten olen opettanut kontakteja Seralle kosketusalustan avulla. Kopsataanpa se nyt tännekin, jos vaikka jotain kiinnostaa?!?

Kommentoittehan (erityisesti Anna! :) ) , mikäli jossain kohtaa voisi tehdä järkevämmin!

***

"Mikäli haluat opettaa koirallesi agilityn kontaktit kontaktipintaa (tai muuta kontaktivälinettä) apuna käyttäen, toimisin seuraavalla tavoin (vain yksi esimerkki; mahdollisuuksia on varmaan monia ja ihmiset mieltää asian eri tavoin). Aikaa kuluu koirasta, ohjaajasta ja muista tekijöistä riippuen viikosta kuukauteen. Kärsivällisyyttä! 

Etenemisjärjestys:

1) Opettele itse naksuttimen käyttö (helpoin naksutin oikeassa, namit vasurissa); tästä on paljon kirjallisuutta ja nettilinkkejä (clicker training, shaping ym.)

2) Opeta koirallesi naksuttimen käyttö (naks - palkka maahan koiran lähelle - naks - palkka maahan - naks - palkka - naks - palkka jne. Periaatteessa palkka voi tulla myös kädestä, mutta itse olen kokenut palkkaamisen pois minun luota parempana. Kun koira hiffaa naksun tarkoittavan palkkaa, voit periaatteessa antaa palkan mistä vaan; kädestä tai heittää maahan. Tällä tavoin koira alkaa oppia, että juuri se hetki, jona naksaus kuuluu, on se oikeaa toimintaa tarkoittava hetki. Koiralle siis naksaus on palkka, joka johtaa naminsaantiin. Näin namin antamisessa ei tarvitse olla salamannopea. Jokaista naksahdusta pitää kuitenkin seurata palkka, mahdollisimman pian naksusta.)

3) Opeta naksuttimen avulla koirasi koskemaan haluamaasi esinettä haluamallasi ruumiinosalla; koira koskee nenällä varvastasi, koira koskee nenällä valokatkaisijaa, koira koskee tassulla kättäsi tai agilityn kontaktia ajatellen hyödyllisin: koira koskee tassulla haluamaasi alustaa tai menee sen päälle makaamaan. Alusta voi olla mikä vaan; purkin kansi tai hiirimatto on ihan käteviä.

Kohdan 3) opetukseen kuluu koirasta, harjoitusten määrästä ja ohjaajan salamannopeudesta riippuen muutamasta päivästä viikkoon ja se etenee seuraavasti:
a) Istut jonkin matkan päähän koirasta naksu oikeessa ja namit vasemmassa kädessä ja asetat kontaktialustan lattialle johonkin lähistölle; ei suoraan linjaan itsesi ja koirasi väliin (vaikeuttaa koiran reaktioiden seuraamista kohdassa c). Jos naksuttimen käyttö on hyvin opetettu, tässä vaiheessa moni koira jo hyppii tasajalkaa, koska on niin innoissaan odottamassa sitä mahtavaa tehtävää, josta saa niitä ihanan herkullisia nameja. Yleisesti voi sanoa, että naksutin motivoi useimpia koiria tosi paljon, sillä koira joutuu itse miettimään asioita ja saa palkkaa usein.
b) Päätät kriteerin, josta koiraa palkkaat (katse/liike). Alussa koiran tulee saada palkan pelkästä kontaktialustaa kohti suuntautuvasta minimaalisen pienestä liikkeestä tai pelkästä katseen kääntämisestä sinusta kontaktialustaa kohden.
c) Odotat koiran reaktiota. Ei ne kauaa jaksa paikallaan istua vaan tarjoaa jotain; istumista, maahanmenoa, alustan suuhun ottamista, haukkua tms. Täytyy olla salamannopea! Eli kun koira muun häsläyksen ohessa liikahtaa/katsoo alustaa (=suorittaa kriteerin), SAMANTIEN naks ja palkkaus. Näitä toistoja kymmenen sarjoissa, ainakin kymmenen (yhteensä sata naks – palkka -yhdistelmää = namien kannattaa olla TOSI pieniä). Hyvänä nyrkkisääntönä voi pitää sitä, että kun kolmessa peräkkäisessä kymmenen sarjassa ei tule virheitä, voi kriteeriä vaikeuttaa.
d) Vaikeuta kriteeriä. Enää naksausta ei kuulukaan pelkästä katsomisesta, vaan nyt pitää jo ottaa askel alustaa kohti. Taas sama kuin edellä; toistoja, toistoja, toistaja, kunnes vähintään kolme kymmenen onnistumisen sarjaa peräkkäin. Muista vaihdella alustan paikkaa: välillä se on vieressäsi, välillä takana, välillä lähellä, välillä kaukana. Näin varmistat, että koira tajuaa ottaa askeleen alustaa kohti, eikä esim. naksukättäsi kohden, joka aina reenistä toiseen sattuu olemaan samalla suunnalla kuin kosketusalusta.
e) Vaikeuta kriteeriä. Nyt koiran pitää jo hipaista alustaa. Toistoja, toistoja, toistoja; kunnes vähintään kolme kymmenen onnistumisen sarjaa peräkkäin. Jos koira jossain kohtaa, esimerkiksi kun seuraavana päivänä palaa asiaan tauon jälkeen, näyttää epätietoiselta, palaa muutama askel taaksepäin; tärkeintä on saada paljon onnistumisia ja pitää homma koiralle mielekkäänä sekä lopettaa aina siinä vaiheessa, kun koira on vielä innoissaan jatkamassa.
f) Etene askel kerrallaan kohti lopullista suoritusta; koira seisoo/makaa maassa liikkumatta tassut alusta päällä haluamasi ajan.

4) Yhdistä koskemiseen käsky. Alussa sanot käskyn aina koiran juuri koskettaessa alustaa; naks ja palkka. Toistojen myötä aikaista käskyä pikku hiljaa, jolloin koira alkaa yhdistää käskyn ("ota", "maa", "matto", "koske", "täp", "alas" tms.) toimintaan (seisoa/maata alustalla liikahtamatta).

5) Siirry olohuonetreenistä muualle treenaamaan; kosketusalustalle menoja lenkin aikana, kyläpaikassa, autossa, nurmikolla, hiekalla, agilitykentällä tasasella maalla, vaikka vedessä! Näin varmistut siitä, että koira tajuaa mitä siltä pyydetään, eikä ehdollistu tekemään pyydettyä asiaan vaan tietyssä ympäristössä.

6) Jatka kuten edellä, mutta lisää vaativuutta liikkumalla itse käskyn annettuasi; anna käsky ("ota", "maa", "matto", "koske", "täp", "alas" tms.) ja hyppää ilmaan; käsky ja siirry loikalla sivulle; käsky ja käänny selkä koiraan; käsky ja lähde juoksemaan. Tämä on jo aika vaikeaa, joten huolehdi, ettet vaikeuta koiran tehtävää liian nopeasti.

7) Vasta tässä vaiheessa; noin kaksi viikkoa reenin alottamisesta tarvit itse agilityesteitä: siirrä kontaktialusta kontaktille (tai mielummin maahan juuri kontaktin jälkeen; näin koiran joku osa on väkisinkin kontaktialueella, etutassuissa tuntuu erilaiselta kuin esteen päällä ja paikan hahmottaminen on selkempää). Kun koira on alastulolla, annat kontaktialustan käskyn ("ota", "maa", "matto", "koske", "täp", "alas" tms.). Koska kontaktialusta on opetettu sille täydellisesti, se tietää täydellisesti mitä käsky tarkoittaa ja toimii sen mukaan: menee seisomaan/maahan tassut kontaktialustalla, välittämättä onko agilityradalla vai olohuoneessa. Toistoja, toistoja, toistoja.

8 ) Vaikeuta tehtävää lisäämällä omaa liikettä; käskyn jälkeen juokse koiran ohi, siirry sivulle, jää jälkeen, käänny ympäri jne.

9) Kontaktialustan häivyttäminen. Tässä kohtaa käytännöt eroavat; toiset pitävät käskyn samana ja konkreettisesti pienentävät alustaa leikkaamalla siitä osan kerrallaan pois. Minä taas tein niin, että kun Sera selkeästi ymmärsi, mitä siltä halutaan, otin vaan kylmästi kerralla alustan pois, mutta säilytin käskyn (meillä "matto"). Toimii. Eli nyt meillä on käskyt "puomi" ja "Aaaa", joissa alastulolla annan käskyn "matto", joka tarkoittaa pysähdy ja kosketa etutassuilla maata. Ja vasta käskystä ("mennään") pääsee lähtemään eteenpäin."