Meidän aamu- ja iltalenkki kulkee erään pienehkön puistoalueen ohitse. Puistossa aloitettiin muutamia kuukausia sitten remontti, joka on edistynyt ihan hyvin kevään myötä. Olen ottanut projektissa jonkinlaisen näkymättömän rakennusvalvojan roolin, eli seuraillut urakan edistymistä ja maisemointisuunnitelmaan valittujen ratkaisujen toteutumista aiemmin niin tylsien aamu- ja iltalenkkien iloksi. Hyvähän se on havainnoida ympäristöään ja olla tietoinen lähialueen uudistuksista.

Tällaisessa projektissa tarvitaan monenlaisia ammattilaisia. Aamuisin työmaalle saapuvat ensimmäisenä kahvinkeittotaitoisimmat, jotta taukokopissa on tuoretta sumppia valmiina raskaamman kaluston saapuessa. Kahvinkeittotaitoisimmat ajavat avolavalla varustettua keskikokoista autoa, kun taas tarvikevastaavat kulkevat vähän isommalla. Kumpikin ammattiryhmä pysäköi noin jalkakäytävän levyisen autonsa tasan keskelle jalkakäytävää, jotta se mahtuu siihen varmasti. Sekä kahvinkeittotaitoisimmat että tarvikevastaavat pitävät koirista ja pyytävät koirat koppiinsa kylään.

Tärkeässä roolissa projektin edistymisen kannalta ovat kuorma-auton kuljettajat. Niiden pitää olla paikalla jo aikaisin aamusta istumassa autossa aamupalaa syöden ja lehteä lukien sillä aikaa, kun haalariväki täyttää lavaa eloperäisellä jätteellä. Kuorma-auton kuljettajan ei kuulu osallistua haalarihommiin, ettei tuottavuus nousisi liikaa; eiväthän näyttelijätkään työskentele teatteriesityksen väliajalla kahvitiskillä, vaikkei suoranaisesti heille osoitettuja töitä sillä hetkellä olekaan.

Aina välillä rakennusviraston katu- ja puisto-osastolta joku ei-haalareita käyttävä pölähtää paikalle Berlingolla, joka parkkeerataan osittain puistoon, osittain jalkakäytävälle. Näiden hommassa usein kengät likaantuu, koska nämä ammattilaiset eivät ole aina muistaneet kotoa lähtiessään varautua työmaakäynteihin. Tämän ammattiryhmän suurin asiantuntemus liittyy viivojen vetämiseen, edestakaisin kävelyyn käsiä huitoen ja papereiden kääntelyyn.

Kuten todettua, projekti on edennyt sujuvasti; inhottavat piikkipensaat on kadonnet lapio- ja kuorma-automiesten ansiosta, sähkömies on tehnyt lampuille paikat, multaa on kärrätty, kulkuväylien paikkaa muutettu ja luonnonkivirappuset rakennettu. Ja jo nyt päästäänkin itse asiaan (tän blogin historian pisin aasinsilta :) ): viimeisimpänä puistoprojektin edistyksen merkkinä lasten leikkivälineet kiinnitettiin paikalleen viime viikolla.

Tiedättehän ne jutut vanhoista hyvistä ajoista, jolloin "miehet olivat miehiä tai rautaa", "kesät lämpimämpiä", "perunapellot kynnettiin käsin vasemmalla kädellä, koska lapsia hoidettiin oikealla", "raha oli arvossaan", "käet kukkuivat lujempaa ja tikka hakkasi tasaisemmin", "ruoho oli vihreämpää ja järvellä näki pohjaa saakka", "hakattiin päivittäin kymmeniä motteja polttopuita kirveen hamara-puolella" ja "hiihdettiin kouluun kesät talvet; aina vastatuuleen ja ylämäkeen; vähintään 80 kilometriä suuntaansa samalla kettuja, susia ja karhuja pois hätistellen". Tuttua tuttua.

Nyt tuota puistoprojektia seuratessa pitää kyllä todeta, ettei ole hääviä olla nykyajan lapsi ja "voi toisin se oli silloin kun minä olin lapsi"; leikkipuistot edes näyttivät leikkipuistoilta! Oli keinut, kiipeilytelineet, rekkitangot, pukkitappelupuomi, hepan näköisiä hetkuttimia, hiekkalaatikko leveällä reunuksella (leveämpi kuin kotihiekkiksella) ja tuunatuimmissa jopa köysirata, leikkimökki ja karuselli. Toisin se on nykyään: tässä kuva lähipuistosta, remontin jälkeen:

1557960.jpg

Kauanko olisitte jaksaneet lapsena tuossa leikkiä? Ja mitä ihmee mokkuloita noi edes on? Mikä on pallon, puolipallon tai varsinkaan tuon oikealla taaempana olevan käyrän maasta sojottavat tangon tarkoitus? Heppa-vetkutin sentään on ja hiekkalaatikko, tosin aivan liian kapeella reunuksella. Vaikkei käyttötarkoitus olekaan ihan selvä, onneksi värit edes on valittu hyvin.

Kaipaisin nyt kommentteja erityisesti teiltä lapsellisilta lukijoilta; kauanko luulisitte saavanne rauhallista omaa aikaa penkillä istumiseen ja lehden lukemiseen, jos tulisitte pikkuihmisenne kanssa meidän lähipuistoon??