Yleisimmät junahäiriöt/-häiriköt - TOP10 [jatkoa]

7. sija - Muinaismarkku tai -mirja

Tämä sijoitus on raukkamaista jakaa, sillä muinais-markku tai -mirja matkustelee junilla vaan harvakseltaan, eikä niiltä siis oikeestaan voisi vaatia täydellistä tietämystä junailun ihmeellisestä maailmasta. Mutta tosiasiassa on pysyttävä, ja häiriöksihän nämäkin ovat junamatkaaja-ammattilaisen mielestä. Niistä tulee ylimääräistä ääntä häiritsemään rauhaisaa matkantekoani, nääs :)

Tämän ryhmän edustajalle tyypillistä on junalipun ostaminen junan sisältä, aivan kuten muinaishistoriassa ennen atk- ja junamaattiaikakautta. Koska junamatkustajia on jo useita vuosia taloudellisin kannustein ohjattu hankkimaan kulkemiseen oikeuttavat tikettinsä ennen junaan nousua joko internetistä, junamaatista tai aseman palvelutiskiltä, lippujen hinnat ovat huomattavasti kalliimpia junasta ostettaessa. Tästähän syntyy tilanteita lähes joka kerta, kun muinaismarkku tai -mirja on saapunut vuoden kohokohdaksi muodostuneelle "the Matkalleen" kohti sukulaisia ja tyrkyttää konnarille seteleitä junan jo liikkuessa:

"Se tekee sitten 56 euroa"
"ööö... Muttakun..."
[epämääräistä tuhinaa, sormilla laskemista, *raksraks*-aivotoimintaa]  "Kuinkas se sen hintainen voi olla?" "Ei se viimeksikään, kun Hesaan menin ollut kuin viisikymppiä."
"Junasta ostettaessa lippujen hintaan tulee lisämaksu." "Asemalta, automaatista tai tietokoneelta ostaessa saa halvemmalla."
"No onpas kummallista, kuinkas se nyt tälläi. Ai ei muka junasta voi enää ostaa lippua? Että etukäteen pitäisi olla lippu kourassa, kun tulee junaan?"
"Kyllä lipun saa vielä junastakin, mutta siihen lisätään sitten se lisämaksu normaaleissa junissa kolome euroa ja Pendoliinoissa kuus euroa."
"No jo on... Missäs..."
[kaivaa vastahakoisesti lisää euroja kukkarostaan, mutta niitä ei ole tarpeeksi ja antaa konnarille kortin]
"Joo tällä Eletroonilla ei sitten voikaan maksaa täällä junassa."
"Jaa ei voi?! Mutta asemalla sillä kyllä voi maksaa."
"Joo, mutta täällä se ei käy. Tää kone ei huali sitä. Eiks sulla oo rahaa enempää?"
[epämääräistä paniikinsekaista tuhinaa ja tärinää, kunnes vitonen ja euron kolikko löytyvät kassin pohjalta]
"Olipa hyvä, että olin jättänyt tämän Keno-voiton tänne kassiin! Viime viikolla sain." "Missäs tässä se mun paikka nyssi lukee?" [koko vaunu täysin tyhjä yhtä tiukkailmeistä naismatkustajaa huolimatta]
"Etteköhän te voi ihan siinä olla, kun ei näytä olevan ruuhkaa...", huokaa konnariraukka.

Toimintasuositus: osta lippusi kaikista mieluiten junamaatista (saa 0,50€ halvemmalla kuin netistä ostettuna) tai jos oot nörtti, aateekoolta.

Pohdittavaksi elämää suurempi mysteeri: Miksei lemmikkilippua voi vieläkään ostaa netistä junalipun oston yhteydessä, vaikka junalipun verkostaostamismahdollisuus on ollut käytössä jo kohta 10 vuotta?!? On toki mahdollista ostaa juuri oikeantyyppinen (opiskelija, varusmies, lehdistö,...) lippu lemmikkivaunusta, mutta lipun maksun -kohdassa ruutuun lävähtää ihmisen lipun hinnan lisäksi teksti "Lemmikkimaksu 5 € maksetaan junassa". WHY OU WHY?!?

Ongelman luulisi olevan varsin yksinkertainen noinniinkuin nettikaupan koodarin näkökulmasta: IF Paikkatiedot-otsikon alta "Istumapaikat"-alasvetovalikosta on valittu arvo "Lemmikkipaikka" THEN kokonaissumma = valitun lipun hinta + 5€. Tämän suuren ohjelmoimisinnovaation saa ihan vapaasti varastaa, en vaadi tekijänoikeuskorvauksia.