Yleisimmät junahäiriöt/-häiriköt - TOP10 [jatkoa]

2. sija - HOPEAA SAA: Uppiniskaiset-Urpot ja -Ursulat

Kuten aikaisemmista sijoituksista on jo käynyt ilmi, kävely liikkuvassa junassa kiinnostaa monia. Saa harjoitella tasapainoa, tuntuu hassulta heilahdella puolelta toiselle junan liikkeen mukana, aika tuntuu kuluvan nopeammin liikkumalla kuin istumalla paikallaan, voi tarkastella fysiikan ilmiöitä "liike tasossa" ja "suhteellinen nopeus" (jos juna liikkuu nopeudella v1 km/h ja henkilö junassa kävelee nopeudella v2 km/h, voidaan henkilön nopeus maan suhteen laskea...) tai mitä syitä ihmisillä nyt onkaan edes takaisin tamppaamiseensa.

Mutta "täysijunallinen" liikkuminenpa ei ole mahdollista kaikissa junissa. Muka-vapaassa maassa ihmisten vapautta rajoitetaan monilla tavoin, joista tässä paljastetaan yksi.

Pendolinot liikkuvat raiteilla kuuden vaunun junayksikköinä. Pendolino on siis pituudeltaan joko 6 tai 12 vaunua pitkä. Koska junayksiköiden kummassakin päässä on ohjaamo, 12 vaunun pendolino koostuu kahdesta junayksiköstä, jotka ovat keskeltä "nenistään" kiinni toisissa. Vaunujen 6 ja 7 välissä on siis kaksi ohjaamoa, ei kiinteää kulkuväylää vaunusta toiseen.

Okei, edellinen oli ehkä liian haastavaa, joten lähestytäänpä ongelmaa toiselta kantilta. Kävellessäsi junan käytävää eteenpäin, pääset sujuvasti siirtymään viidestä vaunujen liittymäkohdasta. Painat nappia, ja 'sesam' - ovi aukeaa*. Lähestyessäsi kuudetta ovea, näät jo kaukaa sen näyttävän erilaiselta. Kuudes ovi on umpinainen, siinä on kahva ja lukko toisin kuin edellisissä lasisissa liukuovissa. Lisäksi kuudennessa ovessa on selvällä suomenkielellä lappu "VAIN HENKILÖKUNNALLE". Viisi samanlaista ja helposti aukeavaa - yksi umpinainen ja selvästi lukittu: Pitäiskö tässä vaiheessa jo kellojen soida, ettei kuudennestä ehkä pääse kulkemaan?!?

Miksi sitä ovea kuitenkin pitää käydä uppiniskaisesti nykimässä?! MIKSI! :)

Lemmikkien kanssa liikkuvat pääsevät tutustumaan tämän sijan häiriköihin muita matkustajia useammin, sillä lemmikkiliput myydään Pendolinoissa juuri kyseisen oven viereen, eli vaunujen 6 ja 12 ohjaamon päähän. Jokaisen uppiniska-Urpon/-Ursulan reaktio etenee seuraavasti:

"Olen nyt kuutosvaunussa ja paikkani on vaunussa 8. Menen siis vielä kaksi vaunua eteenpäin." --> "Heh, onpa kivannäköinen Moppe. Ai täällä ne eläimet matkustavat." --> "Mitäs... Mitäs..." --> "Miten tuo ovi näyttää erilaiselta... No taidan vaan kuvitella..." --> [askel hidastuu, ilme vaihtuu epäuskoisuuteen] --> "Miten niin "Vain henkilökunnalle"... Minun on päästävä tästä, koska minun paikkani on kasivaunussa." --> [Kahvan kokeilu; vilkuilu ylös, alas ja sivulle; kahvan riuhtominen vielä kovempaa] --> [Ilme turhautunut/kiukkuuntunut/joillain jopa hätääntynyt].

"Niin tässä kun on kaksi näitä junayksiköitä peräkkäin ja siinä kun on ohjaamo, niin siitä ei pääse läpi", tokaisee koirien kanssa matkustava neiti melko ärsyttävällä "mää NIIN tiesin että tässä käy näin" -äänensävyllä.

Tämän tarinan opetus: Jollet halua matkustaa seisten Pasilasta Tampereelle, tarkasta lipusta ennen junaan nousua, onko vaunusi numero 1-6 vai 7-12, ja valitse junayksikkö sen mukaan.

* Viikon vinkki: sitä aukeavien lasiovien ovenavausnappia ei pendolinossa ole pakko painaa: ovi aukeaa myös sitä kevyesti koskettamalla!