Ensimmäisistä agikisoista innostuneena olen miettinyt tulevaa viikonloppua lähiaikoina aika monelta kantilta. Erittäin suppean, mutta todennäköisesti melko edustavan otoksen mukaan esimerkiksi SM-joukkueiden muodostuksessa on paljon eroja seurojen välillä. Joissain seuroissa kriteerinä on puhtaasti suoritusvarmuus eli useimmiten ns. nollaprosentti laskettuna esim. virheettömien ihanneajan alittaneiden tulosten ja startattujen kisojen suhteena. Pitäisikö tällaisessa laskennassa hyppy- ja agiratojen nollat painottaa eri kertoimilla, esim. aginolla = 0,8 * hyppynolla? Myös nollien määrä saattaa olla joissain seuroissa valintaan vaikuttavana kriteerinä, vaikka se ei ole vertailukelpoinen tieto, vaan suosii eniten kisanneita.

Toisissa seuroissa pitää (suoritusvarmuuden, nollien lukumäärän lisäksi) ilmaista kiinnostus osallistumista kohtaan esim. hakemus täyttämällä. Hyvä käytäntö; ei kukaan voi odottaa joukkuepaikat tulevan kuin Manulle illallinen. On myös seuroja joissa edellisten lisäksi muut tekijät, kuten "seura-aktiivisuus", suositukset, jonkun tietyn kisan tulos tai puhdas (seurapäättäjien) harkinta ratkaisee joukkueen kokoonpanon.

Oli miten oli, medien joukkuekisassa Torniossa starttaa 30 joukkuetta. Agilitysta ei-niin-paljon-tietäville (mutta kuitenkin kiinnostuneille, tottakai :) tiedoksi: agilityn SM-joukkuekisaan saa osallistua agilityliiton alaiset jäsenseurat. Joukkueessa kisaa neljä koirakkoa, joista kolmen parhaan tulos ratkaisee. koirakko neljästä saa siis epäonnistua, eikä joukkuetta hylätä. Sama ohjaaja saa ohjata useampaa kuin yhtä koiraa samassa joukkueessa.

Olen tosi huono seuraamaan muiden agikisamenestystä, ja varsinkin muistamaan, kenellä meni miten, kuka on valio, keneltä vielä puuttuu nollia jne. Ei siis mitään henkilökohtaista - se on varmaan joku mun päässä oleva ohjelmointivirhe! :)  Haparopäästäni johtuen vasta eilen Ojangossa tuli mieleen, mitenkähän muut HSKH:n agi-SM-joukkuelaiset ovat nolliaan keränneet ja SM-kisapassinsa ansainneet.

Ja eikun agi.fi:n tilastojen kimppuun :)

Taulukko 1. HSKH:n SM-joukkueen koirakot ja varakoirakot mini-, medi- ja maksi-kokoluokissa v. 2009

1244641359_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Taulukossa 1 koirakot on järjestetty kokoluokittain nollaprosenttinsa mukaan laskevaan järjestykseen; ensin joukkueen varsinaiset koirakot, sitten joukkueen varakoirakko. Selkeästi suurimmat odotukset suoritusvarmuuden perusteella lankeavat mini-joukkueelle, jossa parhaimmat koirakot ovat kisanneet huikealla yli 70 prosentin nollavarmuudella! Vau!

Kuvan 1 tarkoituksena on luoda tilastollisista lähtökohdista kaameat paineet meidän joukkueiden menestykselle. Kuvassa 1 on arvioitu HSKH:n joukkueiden menestymisen todennäköisyyttä SM-joukkuekisassa sen perusteella, miten kukin koirakko on yksikötasolla menestynut (nollaprosentilla mitattuna). Huonointa/parasta suoriutumisen tasoa laskettaessa joukkueen tulokseen on laskettu kolme huonointa/kolme parasta koirakkoa. Oletuksena tarkastelussa on se, ettei joukkue tule hylätyksi! (tästähän me lähdetään, eiks vaan?!) :)

Kuva 1. Joukkueiden menestymisspekulaatiota

1244641661_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Kuten kuvasta 1 nähdään, minijoukkue on medi- ja maksi-joukkueisiin täysin omalla tasollaan: jos minijoukkue menestyy kolmen huonoimman (eli paras jätetty tarkastelusta pois) koirakon (keskimääräisen) tason mukaan, sen menestymisen todennäköisyys on 0,57 eli 57 prosenttia. Jos taas menestys arvioidaan kolmen ennakko-odotuksiltaan parhaan koirakon tason mukaan, kasvaa minijoukkueen onnistumisen todennäköisyys 0,12 eli 12 prosenttiyksikköä 69 prosenttiin.

Meidän medi-joukkueemme menestymisen todennäköisyys on keskimäärin noin 0,35 eli 35 prosenttia. Tämä on laskettu suoraan joukkueeseen osallistuvien koirakoiden nollaprosenttien keskiarvona. On turvallista olla odotuksissa tuossa keskivaiheilla, kiitos minijoukkue että te ootte niin hyvä!

Onhan tää paperilla puljaaminen kauheen kivaa (ainakin minusta, kuten ehkä huomaatte), mutta todellisuudessa yksi typerä söhlääminen - ja siinä meni meidän mahkut. Siinä vaiheessa tällaisilla laskelmilla pyyhkii mielellään erinäisiä ruumiinosia :)