Syksyllä valokuvaaminen jää vähemmälle, mikä vähentää blogipäivityksiä automaattisesti. "Sitten kun tulee lumi ja kaunis talvisää" jne.

Syksyisen "mukavista" keleistä huolimatta ollaan ehditty lähiviikkojen aikana kaikenlaista; kisailun lisäksi ollaan tietysti (lahjattomina) reenailtu, olen käynyt kouluttamassa sekä kouluttautumassa, autoa on tuunailtu isoilla seteleillä mm. katsastusmiehen ystävällisestä vinkistä, koirat on päässeet kylpylään ja lenkkeilemään tuttujen ja vieraampien koirakavereiden kanssa.

***

Reiska-junior on elämänsä kunnossa; vasen etujousi, raidetangon pää ja joku rautaputkenpätkä jostain takaosasta hohtavat uutuuttaan, eikä ensi viikolla edessä oleva katsastuskaan enää jännitä. Tosin mukana aion olla, eihän autoraukkaa voi sellaiseen tilanteeseen yksin päästää. Ja vaatia perustelut jokaiseen katsastustyypin kommenttiin. Selkeät perustelut hinta-arvion kanssa, kiitos. Koirilla on nykyään lämmin odotella, koska eräällä Tampereen lomallaan Reiska-rakas nielaisi tällaisen sisuksiinsa:

Kuva 1. "Vesilämmitin lämmittää yhtäaikaa sekä moottorin että ohjaamon. Tuloksena varma, moottoria ja polttoainetta säästävä, ympäristöystävällinen käyttistys."

1259505533_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Voisiko olla parempaa kuin lämmin auto ja sulaneet ikkunat jo silloin, kun olet vasta lähdössä! Jumalainen laite, tottatosiaan.

***

Kouluttamieni ryhmien reenit jatkuvat talven yli Kivistössä AgilityAkatemian hallilla. Oletteko muuten huomanneet, että vuonna 2014 liikenteelle aukeava Vantaakosken ja Hiekkaharjun yhdistävä kehärata kulkee ihan agilityhallin vierestä?! Sekä junnujen että kisaamaan tähtäävien ryhmä on täynnä niin mahtavia koirakoita, että olisi mukava, jos hallivuoroja olisi useammin! No keväällä taas, eiköhän sinne asti jaksa odottaa. Muutama on uskaltautunut jo kisoihinkin. Hienoa; siitä se "mutta kyllä tää reeneissä osaa" lähtee :)

***

Joulunodotuksen ekat glögit tuli juotua muutama viikko sitten, kun Nappi ja Saagan luokkakaveri Atte narunjatkeensa kanssa kävivät kylässä. Nappi ja Sera saivat kerrankin olla koko illan rauhassa, kun kaksi (älyvapaatako?) junnua pyöritteli, kieritteli ja piinasi toisiaan useamman tunnin. Tervetuloa leikittämään Saagaa ja katsomaan laatudokumentteja tulevinakin keskiviikkoina! :)

***

Vesikoirassa 4/9 on vettä, joten miten sitä edellisestä kesästä uuteen samanlaiseen selviäisi ilman vesileikkejä?! Uusimaa palvelee myös koira-asukkaitaan, joten ongelman selvittely aloitetaan suuntaamalla kohti Hyvinkään koirakylpylään. Matkassa mukana Sera- ja Saaga-vesipetojen lisäksi vähintäänkin yhtä kovan tason vesikiitäjät Nuno, Luca ja Kola. Puolen tunnin pommien hyppely riitti erittäin hyvin yhdeksi kerraksi varsinkin, kun se kruunattiin rentouttavalla suolahuonehoidolla. Mitäpä sitä ei koiriensa hyväksi tekisi (saa lähettää hoitoon) :)

Kuva 2. Saaga miettii, josko uskaltaisi hypätä reunalta. Taustalla liivejä aloittelevilla kroolaajille.

1259507719_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Kuva 3. Tytöt uivat omassa altaan kulmassaan, pojat omissaan. Luca ravistelee ja miettii, meniskö ottamaan Nunon hakeman lelun itselleen.

1259507727_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Kuvat: Ulla V.

***

Syksyn iloksi olen saanut uusia vesikoiria koulutettavaksi. Ryhmässä on noin 10 toinen toistaan hauskempaa vesiäistä, joilta ei puutu tekemisen halua ja intoa uuden oppimiseen. Agilityharjoitteluun liittyvien perusjuttujen (palkkaaminen, motivointi, koiran ja ohjaajan suhde, agilityn fyysiset vaatimukset jne.) läpikäynnin lisäksi ollaan ehditty reenailemaan kentällä vaikka mitä: perusohjaustekniikoita, käännöksiä, puolenvaihtoja jne. Tämän ryhmän reenaamisen kannalta toivon, että talvi antaisi vielä odottaa tuloaan ja ulkoharjoitteluun sopivat säät jatkuisivat vuoden vaihteeseen saakka. Motivointuneita harrastajia on palkitsevaa kouluttaa lajissa kuin lajissa!

***

Viime viikonloppu meni aamusta iltaan Laamasen Mian vetämällä koulutusohjaajakurssin kakkosjaksolla Vantaalla. Viimeistään tässä vaiheessa yhteiseloamme tiedoksi kaikille ryhmäläisilleni, että olen kouluttanut teitä täysin ilman tutkintoa aiheesta. Tällaisessa koulutusorientoituneessa yhteiskunnassa kuin Suomi, jossa kaupan kassoilta lähtien kaikki on akateemisti koulutettu, tällainen on edesvastuutonta, lähes rikollista. Hyvin ilmeisesti olen kaikesta huolimatta onneksi selvitty, sillä kukaan ei ole vielä tutkintotodistuksia kysellyt. Eihän sitä autoakaan kortilla ajeta... :)

Suurimpana antina koulutusohjaajakurssilta olivat muiden seurojen kuulumiset erilaisita käytännön jutuista: miten koulutusryhmät muodostetaan, miten koulutuksissa edetään jne. Lisäksi tutustuminen uusien lajia harrastavien seura-aktiivien kanssa on aina mukavaa. Varsinaiseen kouluttajakoulutukseen liittyvistä opeista ensisijaisena mieleen jäivät palkkaamisen monipuolisuus, koulutuksen suunnitelmallisuus ja jako erimittaisiin tavoitepätkiin sekä ihmisten erilaisuuden huomioon ottaminen koulutuksessa. Kaikki edellä mainitut ovat tosi vaikeita asioita ja aika kaukana siitä, mitä ensimmäisenä tulee mieleen agilitykoulutuksesta: esteiden oikean ja turvallisen suoritustavan opettamisesta. Suosittelen kurssia kaikille kouluttamisesta kiinnostuneille sekä erityisesti niille, jotka ovat kouluttaneet jo monia vuosia: pinttyneiden tapojen ja "hyväksi havaittujen" perinteiden kyseenalaistaminen ei ole koskaan huono asia (pätee myös agilitykentän ulkopuolelle!).

***

Saagan ohjatut agitreenit jatkuvat läpi talven syksyisenä synkeässä Ojangossa. Lähiviikkoina ohjatuissa reeneissä olemme tehneet perusohjausharjoitteita valsseja, takaaleikkauksia ja pers'jättöjä. Keppitreenit jatkuvat kujakepeillä ja kontaktireenit vauvapuomilla (leveämpi ja matalampi) namialustan kanssa. Oikea-aikaisella ja loppun asti viedyllä ohjauksella Saaga toimii kuin kone. Jos taas hätäilen ja sählään, palaute tulee välittömästi eikä mikään toimi. Agilityreenaukseen erityisen hyvin sopiva totuus "syyllinen löytyy peilistä" sopii reenaamiseemme erittäin hyvin.

Perusohjauskuvioita ollaan harjoiteltu ehkä nerokkaimmalla agilityradan estekuviolla eli hyppyneliöllä. Hyppyjen 2-3 väliin valsseja, takaaleikkauksia ja pers'jättöjä; kumpaankin suuntaan.

1259509743_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Takaaleikkausharjoittelua jatkettiin omatoimisissa reeneissä mm. ao. kuvion mukaan, jossa hypyltä 1 putkeen 4 ohjattiin takaaleikkaillen. Putken jälkeen kolmella samalla suoralla olleella hypyllä reenattiin välistävetoja ja takaatyöntöjä.

1259509733_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Yhtenä päivänä vesikoiraryhmän reenien jälkeen tehtiin tällaista radan pätkää. Saaga irtosi hienosti putkelta 6 hyppyjen 7-9 kautta putkeen 10, vaikka jättäydyin esteiden taakse ja ohjasin oranssin viivan kohdalta. Jes!

1259509719_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

***

Tänään oltiin kisaamassa HAU:n kisoissa Purinalla tuloksilla HYL - 5 - 5. Nollattomuudesta huolimatta olen tyytyväinen päivän saldoon. Ratapiirrustukset myöhemmin.