Kiitos Caba, Devi, Kofi, Leevi, Luca, Manta, Marta, Moko, Nelli, Nuno, Roope ja Roosa! :)

Syksyllä kouluttamani vesikoiraporukan antamalla lahjakortilla sai kalju Sepi-raukka takkinsa. Aika pähee, vai mitä:

1268860143_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Olen pitkään miettinyt, uskonko koko Back On Track -aatteeseen, enkä vieläkään ole ihan varma. Pakko oli vähän muistella lukion 12:sta fysiikankurssin oppeja tämän avustuksella, kun luki takin mukana tulleen esitteen hypetystä. Eniten mainospuheissa epäilyttävät seuraavat lauseet:

"Tuotteet koostuvat polyesteri/polypropyleeni-langoista, joiden sisälle on sulatettu keraamista jauhetta."

Jep jep; kyllä on ollut kiinalaisilla lapsiraukoilla hommaa...

"Kankaan keraaminen osuus heijastaa kehonlämpöä takaisin infrapunan aallonpituudella."

Infrapunasäteily on näkyvää valoa pitkäaaltoisempaa sähkömagneettista säteilyä. Sitä lähettää jokainen kappale, jonka lämpötila on yli absoluuttisen nollapisteen (-273,16 °C). Eli lämpö on aina myös infrapunasäteilyä ja sitä lähettää jokainen kappale, ei se ole mikään huikea vain tämän takin ominaisuus.

"Keraaminen kangas heijastaa koiran ruumiinlämpöä infrapunasäteilynä [...]"

Kaikki kappaleet, joiden lämpötila on yli absoluuttisen nollapisteen, lähettävät infrapuna- eli lämpösäteilyä. Infrapunasäteilyä syntyy sitä enemmän, mitä lämpimämpi lämmönlähde on. Eli koira on tässä tapauksessa lämmönlähde ja takki se, joka heijastaa koiran synnyttämän lämmön takaisin koiraan. Lumipalloefekti. Näin ollen edellinen lause olisi parempi muodossa "Keraaminen kangas heijastaa lämpösäteilyä koiraan".

"Useat koirien ja hevosten omistajat, ovat olleet vakuuttuneita avusta, jonka Back on Track on antanut heidän eläimilleen. He käyttävät myös itse ihmisille suunnattuja tuotteitamme lääkkeettömään kivunlievitykseen."

Eivät siis kääriydy hevosloimiin ja koiratakkeihin :) Kiitos tarkennuksesta "ihmisille suunnattuja".

"Joka kerta kun erä keraamisia tuotteita valmistuu, tarkastetaan tuotteen ominaisuudet. Riippumaton yliopistolaboratorio mittaa lämmön sekä aallonpituuden joka heijastuu takaisin."

Ööö... Takki ei itse toimi lämmönlähteenä, koska siinä ei synny lämpöenergiaa. Lämmön säilymislain mukaan lämpötilaero pyrkii aina tasaantumaan. Kun kaksi eri lämpötilassa olevaa systeemiä yhdistetään, kylmempi vastaanottaa yhtä suuren lämpömäärän kuin lämpimämpi luovuttaa. Eli tässä esimerkissä takki vastaanottaa saman lämmön, mitä koira luovuttaa.

Koska koirat ovat keskenään eri lämpöisiä, miten riippumaton yliopistolaboratorio voi testeissään mitata tuotteen (takin) lämmön? Entä jos takkia käytetään ulkona? Eikö lämmön säilymislain mukaan myös ulkoilman lämpötila vaikuta loppulämpötilaan? Saman logiikan mukaan lämmönlähteen (koira) lämpötila vaikuttaa myös heijastuvan säteilyn aallonpituuteen.

"Koiranloimi. Musta polyester koiranloimi on vettähylkivä ja hengittävä."

Mihin koirien takeissa tarvitaan hengittävyyttä? Ihminen ja hevonen hikoilee myös kehollaan, mutta minulle on opetettu, että koira hikoilee vaan suunsa kautta (läähättää)...

Oli miten oli, nyt meillä on tällänen. Toivotaan että kaikki mun epäilykset hälvenee ja laite mullistaa meidän elämän :)