Lauantaina pääsimme osallistumaan seuramme organisoimaan Janita Leinosen koulutukseen Ojangossa. Teemana oli SM-kisojen kenraaliharjoitus, joten haastetta riitti tällaiselle ei-vielä-ihan-SM-kisatasoiselle-koirakolle. Ryhmässä oli 4 koirakkoa ja aikaa 2 tuntia; aikaa rataantutustumiseen, suorituksiin ja sen läpikäyntiin oli siis riittävästi kullekin osallistujalle. Todella opettavainen reeni, josta sai paljon ajateltavaa!!

***

Ojanperän ja Virkkalan (SM-2008 tuomareita) aiemmista radoista vaikutteita saanut, melko pitkä ja useita kinkkisiä kohtia sisältänyt lauantaireenien rata näytti tältä:

1626373.jpg

Heti väli 2-3 vaati keskittymistä, että koiran sai alas kakkosesteeltä hyvin, jotta kurvi 2-3 tuli mahdollisimman tiukaksi. Seuraava ongelmia aiheuttanut kohta oli keinulta (5) esteelle (7). Pituus oli juuri sopivasti hieman keinun ja esteen välisen suoran sivussa aiheuttaen (7)-esteen hyppäämisen väärin päin. Ratkaisuna keinulta lähtiessä kuin ohjaisi esteelle (11), nopea käännös pituudelle ja näin esteen (7) sai ohjattua oikein. Tätä kohtaa tahkosimme useampaan kertaan, sillä kiirehdin itse liikaa, enkä malttanut seurata koiran liikettä.

7-8-9-10 vaivattomasti; putki (10) imi hyvin, eikä sivuosumia A:alle tullut. Kurvi este (11):sta kepeille (12) saatiin tiukaksi, kun en ahnehtinut liian kauaksi esteen taakse, vaan maltoin valssata esteen ja keppien välissä. Lauantai oli ilon päivä keppien suhteen; kertaakaan koko reenin aikana ei tullut  yhtäkään keppivirhettä!! Eli heti, kun mulla on tarpeeksi muuta mietittävää radan muissa osissa, osaan ohjata kepit oikein ja panokoimatta, jolloin Serankin on helpompi ne suorittaa.

12-13-14-15; kohdassa A-esteeltä (14) hypylle (15) oli todella paljon hyötyä varmasta kontaktista, koska pystyi liikkumaan A:alle (14) lähetykseltä suoraan esteen (15) kohdille. Jes, kontaktien opetteluahkeruus palkittiin!!

Estepyöritys 15-16-17 oli kuulemma tyypillistä kyseiselle/-ille tuomareille, joten jotain tällaista on luultavasti odotettavissa SM-areenalla viikon päästä. Alussa liikuin liian pitkälle esteen (16) taakse, ja Sera tuli aika pitkälle alas esteeltä. Pienellä ohjauskorjauksella (kiirehdintä pois!) sain kurvista todella paljon tiukemman. Esteeltä (17) putkelle (18) piti olla tarkkana, mutta kuitenkin hidastamatta liikaa.

Pätkä 19-20-21-22-23-puomi (24) ilman ongelmia. Taas, kiitos ahkeran kontaktireenin, varmat kontaktit olivat kullan arvoisia pätkää puomilta (24) esteelle 25 ja muurille (26). Putkeen (27) ohjaus osoittautui yllättävän simppeliksi, eikä puomillemenovirhettä tullut. Putkelta (27) ulos tultaessa keinu (5) on koiran näkövinkkelistä selkeimmin. Kun liikuin tarpeeksi pitkälle, lähelle keppejä ja otin ulomman/vastaisen/oikean käden avuksi, Seran oli helpompi lukea ohjaustani seuraavalle esteelle eli kepeille (28).

Jälleen kepit ongelmitta ja lopussa sarjaeste (29 a) - (29 b) ongelmitta.

***

Kouluttajan kommentteja meidän suorituksesta:
- "Niin tota... Sullahan on tosi nopea koira, joka lukee rataa hyvin ja menee sille esteelle, jonka se näkee"
- "Sillä on hyvä hyppy- ja käännöstekniikka ja se saa kurvit tosi tiukoiksi"
- "Mutta paljon ongelmia tohon teidän suoritukseen tuo sun ohjaus; koira hakee hirveen hyvin seuraavia esteitä, mutta sää ite ohjailet sitä väärille esteille"
- "Sun onnesi on se, että se on noin uskomattoman kiltti ja kuuliainen ja yrittää viimeiseen asti paikata sun mokia ja kuunnella sun puhetta, vaikka ohjaatkin vähän eri suuntaan, kun suusta tulevat käskyt sanoo."
- "Tästä eteenpäin sun tulee keskittyä siihen, että ohjaat sitä niin, että edelliseltä esteeltä alastullessaan se näkee seuraavan esteen. Ja sitten vaan annat sen mennä."

Hah hah hah, voi Sera raukkaa! :) :) :)
Noinhan se just menee; tähän asti meidän "agiuralla" ollaan pärjätty sillä, että olen ohjaillut vähän mihin sattuu ja miten sattuu. Sitten viime hetkellä olen paikkaillut omia mokiani ja koska Sera on niin tottelevainen, on se pelastanut monella radalla mun sekoiluja omalla salamannopeella liikkeellään. Kauheestihan se yrittää, mutta ei se ihme ole jos sekasin menee, kun kuski huitoo kuin sääskentappokisoissa!

***

Koulutuksen suurin anti:
  • huolehdi ohjauksellasi, että koira esteeltä alastullessaan on nenä menosuuntaan
  • opettele ja opeta koiralle monipuolisia ohjaustekniikoita (persjätöt, pakkovalssit, jaakotukset ym.)
  • älä Sanna häslää
  • seuraa koiran liikettä radalla; suunnanvaihdoksia, katsetta ym.