Yleisimmät junahäiriöt/-häiriköt - TOP10 [jatkoa]

4. sija - Leveilijä-Lennartit

Ei junassa voi olla miten vaan. Varsinkaan sesonkiaikoina. Leveilijä-Lennartit -määritelmä on hieman sukupuolisyrjivä, koska leveily onnistuu ihan tasaisesti kummankin sukupuolen edustajalta.

Leveilyä on monenlaista; fyysistä, säveltaiteellista ja ääniin tai hajuihin perustuvaa. Fyysinen leveily ilmenee Hesarin tai vastaavan, junan penkkitilan mittakaavaan nähden jättimäisen laitoksen tarkasteluna. Kukapa ei haluaisi syliinsä puolia lehdestä, varsinkin jos on juuri samat osan lehteä ehtinyt aamukiireessä lukea. Fyysisen leveilyn voi suorittaa myös omalla keholla esimerkiksi nukahtamalla pää vierustoverin olkapäälle. (Ehkä tätä ei kuitenkaan lasketa, koska unessa oloa voi verrata tiedottomuuteen.) Tehokas ja pitkäkestoinen tapa kiristää matkustajakumppaneidensa sipuleita on laskea oma penkki niin alas taakse kuin ikinä vaan pystyy ja nukahtaa. Kannattaa kokeilla; etenkin pendolinoissa se menee yllättävän syvälle takanaolijan syliin. Sepäs vasta saa nesteet kiehumaan, etenkin jos takanasi istuu juuri sanomalehtileveilijä!

Säveltaiteellinen leveily muuttuu häiriöksi oikeestaan vasta kuulijan korvassa, sillä mikäli musiikkimaut kohtaavat, joissain tapauksissa säveltaiteen julkinen esittäminen voi jopa piristää muuten niin tylsää junamatkailua. Säveltaitellinen leveily on kaameimmillaan jumpjump-musiikkina, josta ei erota sanoja (onko niissä sanoja?!?) vaan pelkän basson jytkeen. Pää alkaa tahtomattaan nykiä, eikä se ole mukavaa.

Junamatkan aikana esiintyvä ääniin perustuva leveily on useimmin peräisin kännykän tai muun teknisen koneiston äänivalikoimasta. Piip, tsirp, kopkop, viuh, titiititii jne. Valikkojen jatkuva selaaminen ilman tajua "Äänetön"-asetuksen käyttökelpoisuudesta on erityisen rasittavaa läppärisankarihäirikköjen sattuessa samaan vaunuun. Miten Windowsista voikaan saada aikaan niin monta erilaista pim-ääntä yhden puolitoistatuntisen aikana?!

Hajuihin perustuva leveily eli ns. ilmatilan haltuunotto on vastenmielisintä leveilyä, joten sitä ei käsitellä näin hyvällä maulla etenevässä top10:ssä sen enempää. Mielikuvitusta pitää kaikilla olla sen verran, että pystyy samastumaan tämän leveilyn uhriksi (mutta ei leveilijäksi itsekseen!).

Selviytymisvinkki: Leveilytyylistä riippuen, kokeile jotain seuraavista: Huokaile syvään, mulkoile, näytä dramaattista naamaa, ihmettele ääneen "kuinkas täällä onkaan näin ahdasta", törmäile muka-vahingossa kohteeseen, yski tai rynkytä etupenkin selkänojassa olevaa taitettavaa pöytää. Tai mene ravintolavaunuun ja tilaa rentouttavaa virvoketta. Se rentouttaa kehoa ja mieltä.