Etenemällä seuraavien ohjeiden mukaan, onnistuu aloittelevakin rapukalastaja aikeissaan. Hyvää rapuonnea!

1. Aurinkoinen päivä

Ravustus vaatii paljon ulkonaoloa, joten valitse ravustusseikkailullesi aurinkoinen, mutta ei kuitenkaan liian paahtava päivä. Näitähän Suomen kesässä riittää - ainakin kaksi, joten valitse niistä toinen (eli se, kumpi on enää jäljellä, kun keksit idean ravustuksesta).

2. Välineistö

Pengo liitereistä ja vajoista esiin omistajansa unohtamat rapuhäkit, joita amatöörit kutsuvat myös (virheellisesti) rapumerroiksi. Jep - ne on just ne härvelit, joiden käyttötarkoitusta vielä edelliskesänä pähkäilit! Jos et halua yhdistää ravustusharrastusta sukellusharrastukseesi, varmista, että rapuhäkeissä on narut ja pulikat tallella.

1248639160_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

3. Jotkut luvat tms.

Lisätietoja: www.google.fi

4. Muut ravustukseen osallistujat

Jos ravustukseen osallistuu (rapujen lisäksi) eläinkunnan väkeä, tulee ne käskeä pysymään poissa laiturilta. Erityisesti laiturille jätettävät, rapuhäkeissä killuvat pulikat houkuttelevat nelijalkaisia ystäviä.

1248639015_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

5. Syötit

Ravut ovat kaikkiruokaisia äyriäisiä, jotka syövät mm. järven pohjalle vajonnutta kuollutta ainesta, nilviäisiä ja mätiä. Koska kaikki edellä mainitut artikkelit on tosi hankala kiinnittää rapuhäkkien syötille varattuihin koukkuihin, kannattaa hemmotella rapua oikein luxury-lounaalla, ja onkasta pari särkeä syötiksi. Ne on kiinteitä ja kohtalaisen helppo saada järvestä kuiivalle maalle.

Särjenkalastuksen ABC:ssa A on kastematoidean hylkääminen. Kastemadot eivät sovi kiireisten kaupunkilaisten kalastukseen, sillä niiden etsiminen, kaivaminen ja erityisesti niillä onkiminen on aikaavievää puuhaa (ja kaikenlisäksi bonuksena sormet alkavat haista kastemadolle - yäk). Täten särjennarraaminen ABC:n B onkin taikinan eli skäismän eli smägmän teko. Ainesosat: sopivassa suhteessa jauhoja, vettä ja öljyä (öljynpuutteessa myös ihan mikä vaan leipäleviterasva käy); sillai että taikinasta tulee helposti koukunympärille rullattavaa. Särkiturnajaisten ABC:n C on oikea ranneliike. Särjet on aika ovelan vikkeliä nappaamaan taikinan koskematta koukkuun, joten koukun kiinnittymistä kalan suupieliin voi avittaa oikea-aikaisella nykäisyllä. Siima kannattaa siis pitää kireällä ja kohon liikkeitä tulee seurailla herkeämättä. Myös matkasta laiturin päästä rantakaislikkoon kannattaa suoriutua melko kiireellä, sillä välttämättä ranneliike ei ole ollut tarpeeksi nopea täydellisen kiinnittymisen aikaansaamiseksi ja hyvä saalis pääseekin irrottautumaan koukun otteesta.

Tällä tavalla särkiä tulee hyvällä tahdilla (olettaen, että kalastus ei tapahdu Vantaanjoessa tai muussa kaatopaikan virkaa toimittavassa happikatovesistössä), ja into ravustukseen ei lopahda jo syötinongintavaiheessa.

Halki, poikki ja koukkuun

1248644136_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

6. Vehkeet vesille

Laiska ravustaja voi viskoa häkit lähivesiin niin, että saaliin voi netota suoraan laiturilta. Häkkien välissä pitää kuitenkin olla etäisyyttä laissa määrätty määrä (lisätietoja: www.google.fi), joten heittokäden tulee olla kunnossa (ja häkeissä olevien narujen tarpeeksi pitkiä). Häkin pitää mennä pohjaan asti (koska ravut ei ole kaloja vaan äyriäisiä, taukki!).

 

1248639108_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

7. Piinaava odotus

Olennaisena osana rapujuhliin kuuluvat snapsit. Koska isännän/emännän on hyvä koemaistaa tarjoilut ennen varsinaista H-hetkeä, on tässä välissä häkkien täyttymistä odotellessa hyvää aikaa testata tarjottavat. Ja niitä häkkejä ei sitten käydä odotusaikana siirtelemässä ja nostelemassa pinnalle, ettäs teidätte.

8. Saalis

Jos hyvin käy, piinaava odotus palkitaan kattilallisella pulleita saksieläimiä. Meidän ravustus oli lajin eläinystävällinen versio: laiturilla poseeraamisen jälkeen kumpikin saaliiksi erehtynyt kaveri pääsi takaisin lajille tyypilliseen elinympäristöönsä kasvamaan ja kehittymään (ensi vuoden haasteita varten). Kiitokseksi kokeeseen osallistumisesta rouva ja herra Rapu saivat kaikkien viiden ansan syötit suoraan nenän eteen tarjoiltuina. Ei siis ollenkaan hullumpi homma - ravunkaan kannalta ajateltuna!

1248638950_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

l

1248644103_img-d41d8cd98f00b204e9800998e